mandag 22. april 2013

Vårt tidsvitne


Tidsvitnet vi var så heldige å få ha med oss heter Haakon Sørby. Han fortalte om sine år og opplevelser under krigen som motstandsmann.

Da han begynte å studere, den 1. september 1939, studerte han for å jobbe i radio. Da krigen kom til Norge den 9. april flyktet han med radioutstyret sitt til Levanger. Der måtte han, sammen med en annen student, sette opp en radiostasjon med håp om å få tak i Storbritannia. Dessverre uten hell. Takket være en svenske i et stjålet fly fikk de opprettet en forbindelse og den klarte de å beholde gjennom hele krigen.

Etter hvert ble han fanget av Gestapo og sendt til Møllergata 19, fengselet. Etter mye tid alene i cella fikk han inn en cellekamerat, selveste Arnulf Øverland. Alt i alt hadde de det ikke så ille, med et hjemmelaget sjakkspill. Han ble til slutt flyttet til en konsentrasjonsleir. Der opplevde han forferdelige ting, men var allikevel en av de heldigste. Hver dag var han nødt til å gå 40 kilometer, opptil to-tre ganger om dagen. Han opplevde å våkne ved siden av kalde, døde mennesker som hadde snakket med ham dagen før.
 
Det aller verste problemet var hygiene. Folk lå samlet utrolig tett i små, små rom. Hygiene var svært viktig, og sykdommer smittet utrolig lett. Mange mennesker døde av sykdommer som tuberkulose og lungebetennelse.

Det var utrolig lærerikt for oss å ha med Haakon. Han hadde tilleggsopplysningen og interessante samtaler med alle som lurte. Det å snakke med en som faktisk har opplevd det, gir en et helt annet perspektiv på hendelsen.